#hanzsu

Léggömbök

Többé nem engedhettem meg magamnak, hogy a dac óvó rejtekéből fintorogjak egy olyan világra, ami kicsit sem akar befogadni.
Mégis, azt hiszem, ekkor kezdődött minden.
Ekkor kezdődött az életem.

1. Hogyan lett a kéziratból könyv?

2016 márciusában postára adtuk az ekkor még kisregény formájában létező szöveget a Ciceró Könyvstúdió címére. Ismertük a kiadó könyveit, és úgy véltük, az ifjúsági téma, a Young Adult történet a kiadó profiljába illik; ha valahol meg szeretnénk jelentetni, az a Ciceró lenne. Persze ekkor a kiadás még csak távoli álom volt. Pár nap múlva már érkezett is a kedves válaszüzenet a főszerkesztő asszonytól, hogy üljünk le beszélni. A személyes találkozást követően legnagyobb örömömre megkezdődhetett a közös munka a kiadóval: a kisregény regénnyé bővült, helyenként átírásra került. A lényegi változás új jeleneteket jelentett, és végleges formáját nyárra nyerte el. Az álomból valóság lett.

A kihajtható „füles” borító szeptemberben készült el (Szabó Vince munkája). A szeles időt idéző égbolt és a vidám lufik kontrasztja hangulati kettősségre utalnak.

Könyvek

2. Jó-jó, de mégis miről szól?

Felnövésről „gyorsított eljárásban”. Egy napvilágra kerülő titokról. Fiatalokról, gimnáziumi környezetben; családról, barátságról, szerelemről; szalagavatóról, érettségiről.
(Kíváncsi vagy a fordulatokra is? Olvasd el! :) )

3. Kiről mintáztad a szereplőket?

Túllépve a közhelyen, miszerint minden szereplőben ott bujkál a szerző, a tanári és szülői szövegek közül néhányat bizony az életből loptam.
Bár minden karakter a fantázia szülötte, Dorka édesapja sok mindenben hasonlít saját édesapámra, Vica pedig az egyik jó barátnőm stílusjegyeit viseli magán.
Jani karakterének megalkotásához minden erdélyi ismeretségem és utazásom, de még az egyetemi nyelvjárástan-óra is fogódzót nyújtott.
Matyi külsőleg egy kicsit hasonlít egy fiúra, akiért még gimnáziumban odavoltam, az elkényezetett Dorka, aki kénytelen viselni tettei következményét, bármelyikünk lehetne.
Mivel olvasmányélményeim során valamiért távol álltak tőlem a tökéletes szépségű és makulátlan jellemű hősök, arra törekedtem, hogy a szereplőim jó és rossz külső-belső tulajdonságokkal megáldott, hús-vér emberek legyenek.

4. Miért pont Léggömbök a címe?

A történet az évek alatt számos címváltoztatáson ment keresztül, ahogyan alakultak az események. A léggömb szimbólum-jellege Rédey Dorka fel-felvillanó emlékeiből rajzolódik ki.

5. Mi a szándékod a könyveddel?

Könnyek és mosoly. :)

6. Kedvet kaptam hozzá! Hol szerezhetem be?

Az alábbi könyvesboltok polcain biztosan:

- Megrendelheted a Gabo kiadó weboldalán.

- Megnézheted, melyik Libri boltban van készleten, de megrendelheted online is.

- Ugyanezeket a lehetőségeket a Líra üzlethálózat is felkínálja.